Charlott Weibull priset

Charlott Weibull prisetCharlotte Weibull var en känd svensk docktillverkare som även arbetade med att bevara och föreviga gamla hantverkstraditioner och metoder. Hon var mest inriktad på textilier och sömnad och framför allt då folkdräkter från olika platser runt om i Sverige. Det är dock dockorna som gjort henne riktigt berömd och än idag är de åtråvärda objekt för samlare världen över. Hon har haft ett stort inflytande och har gjort stora insatser för folklivskonsten i vårt land. Nu hedras hon genom ett pris som instiftats i hennes namn och till hennes ära.

Charlotte Weibulls vänner

Charlotte Weibulls Vänförening bildades år 2011 och har som uppgift att bevara och vårda den gärning som Charlotte åstadkommit under sin långa livsgärning. Året efter, 2012, instiftade man Charlotte Weibull priset och det har delats ut årligen sedan dess. Utdelningen sker alltid på det som var Charlottes födelsedag, nämligen den 10 augusti. Priset delas ut till en person som utför sina kulturella gärningar i samma anda som Charlotte Weibull själv gjorde. Alla har möjlighet att nominera kandidater till priset. Den allra första pristagaren, Ethel Johannesdotter- Eliasson, nominerades till exempel av Charlotte Weibull själv. Beslutet om vem som slutligen vinner priset fattas av styrelsen i Charlotte Weibulls vänförening.

Tidigare pristagare

Den första pristagaren vann priset på grund av sin insats som folklivsskildrare. Sedan dess har fyra andra personer tilldelats priset- och de har alla sysslat med helt olika aktiviteter inom den kulturella världen. Senast var det den så kallade ”Byafotografen” Viola Andersson som fick ta emot priset. Motiveringen bakom utmärkelsen är att hon under många år fotograferat och dokumenterat folkkultur i olika former så att den kan bevaras för eftervärlden. Utöver dessa två har priset tilldelats Cecilia Gagge- ordförande i Bara hembygdsförening, Kerstin Fredriksson som var ordförande i Burlövs kommunstyrelse samt Marita Jönsson som arbetat länge som slöjd- och hantverksutvecklare inom Region Halland. Vem som blir 2017 års pristagare återstår ännu att se. Men oavsett vem det blir så är det otroligt viktigt att detta pris finns och gör det möjligt att uppmärksamma dessa fantastiska människor runt omkring oss som outtröttligt för att bevara vår kultur och våra traditioner.