Möllegården kultur

Tillskillnad från norra Sverige som kantas av berg och ockuperad terräng bjuder södra Sverige på platta och öppna landskap. Det svenska arvet bör tas förvaltas väl och trots att folkdräkter är något som man främst kopplar till norr tillverkades dockorna i Skåne. Åkarp är en tätort som ligger strax utanför Malmö, rättare sagt vid järnvägen mellan Lund och Malmö. För det mesta består bebyggelsen av villor men där finns även Möllegården Kultur som är en mötesplats för kulturintresserade. Charlotte Weibulls docksamlingar förvaltas här och tidigare låg även Charlotte Weibulls Folklivscenter på gården. Under 1952 flyttade familjen Weibull sin verksamhet till Möllegården. Det var dock inte förens på 1980-talet som hela tillverkningen flyttades dit.

Historien om Möllegården

Snabbt blev Möllegården ett populärt besöksställe av kunder och andra besökare. Placeringen var perfekt bland all skön natur och fina rosor. Det fanns även en kryddträdgård på gården som bjöd på ljuvliga dofter. Senare byggdes det även ett museum för att kunna bevara det stora antalet dockor som hela tiden utvidgades. År 1991 räknade man hur många dockor som fanns på gården och kom fram till det imponerande antalet 1 799 stycken. Överallt kunde man bevittna dockor som föreställde hur det verkliga livet var på produktionen av dockor. På så sätt fick alla besökare en glimt av hur arbetet sköttes och vad som behövde göras i en textilbutik.

Utomlandsutställningar och Guiness Rekordbok

Efter Guiness Rekordbok fick människor över hela världen upp ögonen för de fantastiska dockorna. För sina kulturhistoria insatser fick Charlotte en medalj som symbol för att ha fått utmärkelse som folklivskonstnär. Hennes utställningar var inte bara välkända i Sverige utan även utomlands var de mycket populära. Från att ha varit en 25-årig butiksägare till att bli en av världens mest framstående dockmakare. Charlotte Weibull har levt ett händelserikt liv och kunde somna in med gott samvete, hela 98 år gammal.

Möllegårdens Kultur idag

Idag är Möllegården fortfarande aktiv som mötesplats för kulturintresserade personer. Gården ägs idag av Burlövs kommun. När försäljningen av gården skedde till Burlövs kommun skänktes även docksamlingen till Möllegårdens kultur. På så sätt kommer Charlottes verk för alltid att vara bevarade och tillgängliga för den allmänna befolkningen. Omkring tiotusentalspersoner besöker gården varje år, varpå många är barn i olika åldrar. Det är perfekt för en heldagsutflykt då det finns kafé, butik och andra utställningar man kan ta del av. För den som har tröttnat på storstaden är ett besök hos Möllegårdens Kultur perfekt för att ladda om batterierna samt ta del av kultur.