Välkommen till Charlotte-Weibull.se

Välkommen till denna webbsajt som helt kommer att tillägnas Charlotte Weibull och hennes gärning. Charlotte var mest känd som en tillverkare av dockor och som en folklivskonstnär av rang. Hon fick under sitt liv motta flera prestigefyllda priser och utmärkelser för sina arbeten. 2012 instiftades även Charlotte Weibull- priset till hennes ära. Detta pris delas årligen ut till en person vars engagemang och arbete går i samma spår som den berömda konstnären som de uppkallats efter. Förutom att tillverka dockor drev Charlott också Dockcaféet där folk som var intresserade av handarbete samlades för att fika och skapa.

Hur allting startade

Välkommen till Charlotte-Weibull.seCharlotte Weibulls kända docktillverkning började egentligen av en slump. Hon planerade första att utbilda sig till lärare. Under studietiden i Malmö började hon dock jobba i en affär som tillhörde en släkting. Butiken kallades Nationaldräktsbutiken och där specialiserade man sig på att sy upp folkdräkter från hela landet. När Charlottes släkting pensionerades så bestämde den yngre kvinnan sig för att fortsätta driva butiken och ta till vara på det arv som släktingen byggt upp under så många år. Charlotte brann för att bevara gamla hantverkstraditioner så att de kunde föras vidare till kommande generationer och för att de inte skulle försvinna helt.

De berömda dockorna

Dockorna började tillverkas under Charlottes tid i Nationaldräktsbutiken. När man tillverkade alla olika folkdräkter så blev det alltid små rester av typ över efter tillverkningen. Istället för att bara slänga dessa så började Charlotte istället tillverka små kläder av dessa som hon satte på små billiga dockor som hon köpte in. Snart utvecklades dock denna verksamhet och hon började hon att tillverka sina egna dockor. Dessa hade ett mycket mer personligt uttryck och hon blev snart känd som en av de mest framstående tillverkarna av handgjorda dockor i hela världen. Till dockorna skapades bland annat folkdräkter från alla delar av Sverige. Samtidigt som detta fortsatte man att tillverka folkdräkter i full storlek i butiken. Docktillverkningen blev snart mer omfattande och man använde sig inte bara av rester från folkdresstillverkningen. Man började även tillverka dockor som avbildade kända sagofigurer så som Pippi Långstrump och Nils Holgerson.